Verlichtingsplan voor uw keuken

Combinatie

De keuken is tegenwoordig het paradepaardje van de woning en dus is een verlichtingsplan voor uw keuken enorm belangrijk. De verlichting moet praktisch en efficiënt zijn, maar ook de juiste sfeer scheppen. In de keuken wordt er daarom steeds gewerkt met een combinatie van verschillende soorten verlichting. Dit vindt u terug in een lichtplan voor uw keuken. In een notendop: een degelijke algemene verlichting vormt de basis en deze zet meteen ook de toon naar sfeer toe. De basisverlichting wordt verder aangevuld met accentverlichting om extra details of bepaalde zones uit te lichten. Om het geheel af te maken kunt u kiezen voor extra passende sfeerverlichting.

Afspraak maken
lichtplan-keuken

Open keukens

Lichtplan

Open keukens zijn momenteel erg trendy en stellen bijkomende eisen aan de verlichting. Bij dit type keuken dient het verlichtingsplan van de keuken ervoor te zorgen dat de keuken een harmonieus geheel vormt met de rest van het huis. Het doel is om van de keuken een uitnodigende en gezellige plek te maken. Voor het lichtplan in de keuken letten we op de verschillende zones met uiteenlopende functies.

lichtplan-keuken

Sfeervol en effectief

Keukenverlichting


Vrijblijvende afspraak inplannen
lichtplan-keuken

Keukenverlichting

Types

We beginnen met de basisverlichting en combineren deze met andere verlichtingstypes naargelang de functie van de keukenzones. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werkgedeelte dat extra licht nodig heeft. Ongetwijfeld is taakverlichting de meest belangrijke in de keuken. Deze mag echter nooit overheersend zijn omdat in dat geval de sfeer zoek is. Sfeerverlichting wordt namelijk steeds meer gebruikt, aangezien ontspanning en werk in de keuken steeds vaker voorkomt en u hier vaak veel tijd doorbrengt.

lichtplan-keuken

Multifunctioneel

Zones

Zones die Lichtkunde vaak goed en direct verlicht zijn het aanrecht, de spoelbak en de kooktoestellen. Verlichting boven het kookeiland (of keukentafel) is bij voorkeur multifunctioneel en sfeervol. Deze wordt immers voor veel meer gebruikt dan alleen het nuttigen van de maaltijd. Aan al deze zaken besteden wij aandacht bij het maken van een lichtplan voor uw keuken of  lichtadvies voor de rest van uw woning zoals bijvoorbeeld uw slaapkamer.

lichtplan-keuken

Ledverlichting

Duurzaam

Ledverlichting is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en zeker in de keuken is het erg zinvol om deze energiezuinige verlichting toe te passen. De keuken is namelijk de plaats waar de verlichting het langst brandt. Een ander groot voordeel van ledverlichting is dat deze soort verlichting bijna geen warmte afgeeft. Dat is veel beter voor het bewaren van groente en fruit. Ledverlichting vraagt ook een kleinere inbouwdiepte vergeleken met traditionele lichtbronnen, zodat deze verlichting eenvoudiger in te bouwen is in en onder de keukenkasten.

verlichtingsplan-keuken

Kleurtemperatuur

Kwaliteit

Zorg er steeds voor dat de kwaliteit van de gekozen ledverlichting hoog genoeg is. Denk hierbij vooral aan de lichtsterkte en kleurweergave. Zorg er ook voor dat de kleurconsistentie hoog genoeg is (SDCM kleiner of gelijk aan 3). Dit is vooral belangrijk bij witte (hoogglans) keukens. De kleurtemperatuur van ledverlichting is beschikbaar in verschillende soorten. Kies daarom de kleurtemperatuur die bij de keuken past.

Afspraak maken
lichtplan-keuken