De keuken is tegenwoordig het paradepaardje van de woning en dus is keukenverlichting enorm belangrijk. De verlichting moet praktisch en efficiënt zijn, maar moet ook de juiste sfeer scheppen. In de keuken wordt er daarom steeds gewerkt met een combinatie van verschillende soorten verlichting. Dit vindt u terug in een lichtplan voor uw keuken. In een notendop: een degelijke algemene verlichting vormt de basis en deze zet meteen ook de toon naar sfeer toe. De basisverlichting wordt verder aangevuld met accentverlichting om extra details of bepaalde zones uit te lichten. Om het geheel af te kruiden kan je kiezen voor extra passende sfeerverlichting.
Open keukens zijn momenteel erg trendy en stellen bijkomende eisen aan de verlichting. Bij dit type keuken dient de verlichting ervoor te zorgen dat de keuken een harmonieus geheel vormt met de rest van het huis. Het doel is om van de keuken een uitnodigende en gezellige plaats te maken.

Lichtplan keuken

Voor het lichtplan in de keuken letten we de verschillende zones met uiteenlopende functies.
We beginnen met de basisverlichting en combineren deze met andere verlichtingstypes naargelang de functie van de keukenzones. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werkgedeelte wat extra licht nodig heeft.
Ongetwijfeld is taakverlichting de meest belangrijke in de keuken maar deze mag nooit overheersend zijn omdat dan de sfeer wat zoek is. Sfeerverlichting wordt namelijk steeds meer gebruikt aangezien de keuken tegenwoordig gebruikt word als plek om te werken en te ontspannen en men hier veel tijd doorbrengt.

Zones die goed en direct moeten verlicht worden zijn het aanrecht, de spoelbak en de kooktoestellen. Verlichting boven het kookeiland (of keukentafel) is bij voorkeur multifunctioneel en sfeervol, want deze wordt immers voor veel meer gebruikt dan alleen het nuttigen van de maaltijd. Aan al deze zaken besteden wij aandacht bij het maken van een keuken lichtadvies of lichtplan.

Ledverlichting in de keuken

Ledverlichting is helemaal niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en zeker in de keuken is het erg zinvol om deze energiezuinige verlichting toe te passen aangezien de keuken de plaats is waar de verlichting het langst brandt. Een ander groot voordeel van ledverlichting is dat deze soort verlichting bijna geen warmte vrij geeft wat veel beter is voor het bewaren van groenten en fruit.
Ledverlichting vraagt ook een kleinere inbouwdiepte in vergelijking met de traditionele lichtbronnen, zodat deze gemakkelijker in te bouwen is in en onder de keukenkasten.

Zorg er steeds voor dat de kwaliteit van de gekozen ledverlichting voldoende hoog is. Denk hierbij vooral aan de lichtsterkte en kleurweergave. Zorg er ook voor dat de kleurconsistentie voldoende hoog is (SDCM kleiner of gelijk aan 3). Dit is vooral belangrijk bij witte (hoogglans) keukens.

De kleurtemperatuur van ledverlichting is beschikbaar in verschillende soorten, kies dan ook de kleurtemperatuur die bij de keuken past.

2700kHouttintenRomantisch, gezellig
3000kModere Hedendaagse keukenWarme sfeer
4000kCarian, inaxHygienische, cleane sfeer

Belangrijkste voordelen van ledverlichting:

  • Onbreekbaar
  • Zeer lange levensduur
  • Energiezuinig
  • Aanraakbaar (geen grote warmteafgifte)
  • Compact
  • Uitgebreid aanbod

Bent u opzoek naar mooie keukenverlichting, neem dan eens een kijkje in onze webshop voor een kleine greep uit de collectie prachtige design lampen van mooie merken zoals TAL, Modular, Aangenaam XL.

Lichtplan keuken laten maken?

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Maak een afspraak en we schuiven graag bij u aan tafel om uw plannen en wensen te bespreken!

Ga naar contact