Wij gaan u precies vertellen wat een lichtplan inhoudt en hoe u deze correct ontwerpt. Lees dit blog voor alle tips over het maken van een lichtplan.
Wat houdt het maken van een lichtplan in?
Met een lichtplan zet u van tevoren uit welk type verlichting en welke lampen u in uw woning of tuin wilt plaatsen. Het idee van een lichtplan is dat u lampen niet op een willekeurige plek neerzet, maar juist dat u een fijne sfeer creëert in uw woning waar u kunt relaxen en bezoek kunt ontvangen. Met een goed lichtplan zorgt u ervoor dat alle verlichting in uw woning op elkaar afgestemd is en uw woning een harmonieus interieur verkrijgt. Dit is vooral belangrijk in de beginfase van nieuwbouw of verbouw, omdat dan de keuzes voor elektrapunten worden gemaakt. Achteraf aanpassen is vaak lastig of kostbaar, dus een doordacht lichtplan bespaart u tijd en moeite.
Waarom is een goed lichtplan opstellen belangrijk?
Een goed lichtplan is cruciaal wanneer u uw woning wilt laten aanvoelen als een groot geheel. Zonder een lichtontwerp kunt u zomaar eindigen met een hoek die te donker is of een lamp die veel te fel schijnt. Dat kan de sfeer en het gebruik van de ruimte flink verstoren. Door van tevoren na te denken over waar u licht nodig heeft en wat voor soort licht geschikt is, voorkomt u dat u later met ongemakkelijke situaties zit. Het maakt het verschil tussen een gezellige, functionele ruimte en een plek waar het licht niet goed tot zijn recht komt.
De basisprincipes van een sterk bedacht lichtplan
De basis van een lichtplan draait om het combineren van verschillende soorten verlichting. Hiermee zorgt u dat de ruimte niet alleen goed verlicht is, maar ook sfeervol en functioneel. De drie belangrijkste soorten verlichting in een lichtplan zijn:
- Algemene verlichting: Dit is het basislicht, zoals een plafondlamp of spots, die de hele ruimte verlichten. Algemene verlichting in een lichtplan is een van de eerste lampen die u thuis aandoet wanneer u een kamer binnenloopt.
- Taakverlichting: Deze soort verlichting wordt gebruikt bij specifieke taken, zoals koken of lezen. Denk aan een lamp boven het aanrecht of een leeslamp naast de bank.
- Sfeerverlichting: Het is vaak zachter licht dat de sfeer in een kamer bepaalt, zoals een schemerlamp of kaarslicht. Hierbij wordt de sfeer gezelliger en bepaalt dit de warmte in een woning.
Hoe maakt u een goed lichtplan voor uw woning?
Zelf een goed lichtplan opstellen is gemakkelijk wanneer u dit stapsgewijs doet. Hieronder kunt u lezen in welke stappen een zorgvuldig bedacht lichtplan wordt ontworpen:
1. Bepaal wat u in elke ruimte doet
Denk goed na over hoe u de ruimte gaat gebruiken. In de keuken heeft u bijvoorbeeld een fel werklicht nodig om goed te kunnen koken, terwijl u in de woonkamer eerder sfeerverlichting wilt voor een gezellige en ontspannende avond.
2. Schets de ruimte op papier
Maak een eenvoudige schets van de ruimte, inclusief de meubels en grote stukken. Dit helpt u om te visualiseren waar u verlichting nodig hebt en hoe de ruimte in elkaar zit. Denk hierbij ook aan eventuele schilderijen die u wilt accentueren.
3. Denk aan de drie soorten verlichting
Markeer op de tekening waar u deze drie soorten verlichting wilt hebben. Dit is standaard verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting.
4. Check waar de stopcontacten zitten
Kijk goed waar de stopcontacten en aansluitpunten zitten, zodat u weet of u extra stroompunten moet aanleggen voor bepaalde lampen.
5. Houd wat ruimte voor aanpassingen
Denk na over eventuele veranderingen in de ruimte. Kies bijvoorbeeld voor dimbare verlichting, zodat u de sfeer kunt aanpassen, of voor lampen die gemakkelijk te verplaatsen zijn.
Lukt het niet om er zelf uit te komen? Geen zorgen! Bij Lichtkunde helpen we u graag met een lichtplan dat perfect bij uw wensen past en alle ruimtes in huis optimaal verlicht.
Een lichtplan laten maken door Lichtkunde experts!
Als u het lastig vindt om zelf een lichtplan te maken, is het helemaal geen gek idee om dit aan een professional over te laten. Bij Lichtkunde kunnen we u helpen om precies het juiste licht te creëren in elke ruimte. We nemen samen uw wensen door en kijken naar wat er praktisch mogelijk is. Zo krijgt u een lichtplan dat niet alleen functioneel is, maar ook zorgt voor de sfeer die u voor ogen heeft. Wilt u zeker weten dat alles goed zit? Dan helpen we u graag verder. Neem gerust contact met ons op, we denken graag met u mee om een passend lichtplan te realiseren!
