Verlichtingadvies en kleuren

Licht zorgt voor beleving, daarom is één van de belangrijkste zaken van een verlichtingsadvies de kleur van het licht. De meest natuurlijke lichtkleur is uiteraard wit maar ook wit licht bestaat in vele tinten. Zo kan wit licht een eerder rode of gele tot zelfs blauwe tint hebben. Deze tint is erg belangrijk voor onze perceptie. Zo worden rode tinten veelal geassocieerd met warmte en gezelligheid, terwijl blauwe tinten eerder koel en kil overkomen. Het verschil tussen al deze tinten wordt aangeduid met de kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (K).

Verlichtingsadvies en lampen

“Ledlampen hebben een kleurtemperatuur tussen de 2200K en 4000K”
Hoe hoger de kleurtemperatuur van de ledlampen, hoe kouder we het licht aanvoelen.

  • Warm wit: < 3300K (typisch: 2700K & 3000K)
  • Neutraal wit: 3300K – 5300K (typisch: 4000K)
  • Koud wit: >5300K (typisch: 6500K)

Gebruik bij een keuken met warme kleuren en afwerkingen zoals hout altijd een lichtbron met een warme kleurtemperatuur. Dit draagt namelijk extra bij aan de gezellige sfeer en de uitstraling van de keuken. Door te werken met gouden reflectoren kan de kleurtemperatuur van een lichtbron naar beneden gehaald worden, wat zorgt voor een nog warmere en gezelligere sfeer. De kleurweergave zal in dit geval wel iets minder zijn.
Koud licht is geschikt als er gewerkt wordt met eerder koude materialen zoals corian en chroom. Dit is aangewezen als men de nadruk wil leggen op een hygiënische omgeving, waarbij de keuken een erg propere indruk geeft. Ga in een (leef)keuken niet hoger dan een kleurtemperatuur van 4000K, anders raakt de gezelligheid wat zoek. Het grote voordeel van een kleurtemperatuur van 4000K is dat de texturen van het voedsel perfect weergegeven worden.

Men kan verschillende kleurtemperaturen in combinatie gebruiken om zo bepaalde effecten te bekomen, of om een materiaal extra te accentueren. Zorg wel steeds voor duidelijk afgebakende zones. Uw kleuren eens onder de loep nemen ? Wij voorzien u van een verlichtingsadvies !

Afspraak maken?

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Maak een afspraak en we schuiven graag bij u aan tafel om uw plannen en wensen te bespreken!

Ga naar contact

Wij geven u verlichtingsadvies

Zakelijk en particulier

Neem contact op met Lichtkunde