BLOG 1 Interieurverlichting
‘’BLOG 1 Interieurverlichting ’’
Hierbij schrijven wij onze eerste blog over een onderwerp waar eigenlijk ons hele werk omdraait : interieurverlichting. Hoe verlicht je je woonkamer nu prettig?
Dit gaan wij voor jullie uitwerken in een 5 stappenplan.
Uiteraard kunnen wij dit alleen maar in globale lijnen schetsen.
De bedoeling is dieper in te gaan op het gene wat wij nu eigenlijk doen.
Je huis kan nog zo mooi interieur hebben, maar zonder goede verlichting kan je geen prettige sfeer creëren. Licht is daardoor een van de belangrijkste elementen van een sfeervol interieur.
Kun je niet wachten? Maak dan nu hier een afspraak voor een lichtontwerp.
Contact1. Natuurlijk licht
De zon is voor ons een gratis licht, waarvan we elke dag een beetje profijt van hebben. Wat voor weer het ook is.
Voor veel mensen is het huis erg donker. Het kan aan de ramen liggen, dat je vloeroppervlakte groter is ten opzichte van ramen. Of dat je woning erg diep is.
Horizontale Vs. verticale ramen
Oude huizen hebben altijd verticaal georiënteerde ramen gehad. Dat had technische redenen: Grote brede raamoverspanningen waren lastig om te maken. Het licht dat dan naar binnen valt is heel anders dan bij een brede glaspui. Je krijgt meer een speling van licht en donker. Voordeel van horizontale ramen is dat je heel veel licht naar binnen krijgt. Soms teveel.
2. Basisverlichting
Je basisverlichting is de beste en belangrijkste verlichting. Basisverlichting verspreid zich gelijkmatig over de ruimte. Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat er algemeen licht is. Vaak gebruiken wij een lamp die licht alle kanten op schijnt en als het mogelijk is spots. Een lamp die direct naar het plafond schijnt straalt weer indirect licht uit naar beneden.
Deze verlichting zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht wordt en te grote contrasten vermeden worden. Het is praktisch wanneer de basisverlichting
gedimd kan worden om zo de sfeer aan te kunnen passen.
3. Accentverlichting
Accentverlichting is verlichting waarmee bepaalde ruimtes of objecten worden benadrukt. Bijvoorbeeld bij het uitlichten van een schilderij aan de muur. Dit gebeurt vaak door middel van een plafondspot of grondspot. Maar ook wandlampen kunnen dit goed doen.
Accentverlichting heeft twee taken:
- Voor het juiste werklicht zorgen.
Bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, werken aan tafel of het aanlichten van een schilderij.
- Zorgen voor mooie lichtaccenten die samen gaat met de basisverlichting. Accentverlichting maakt het huiselijk.
Bijvoorbeeld als spot, leeslamp of als schemerlamp met een niet-lichtdoorlatende kap.
4. Sfeerverlichting
Sfeerverlichting heeft eigenlijk maar 1 taak, sfeer maken. Het gaat hier niet om of iets goed verlicht is, want sfeerverlichting hoeft niets te verlichten.
De meest bekende vorm van sfeerlicht is het haardvuur of een kaars. Maar ook een heel erg gedimde schemerlamp, tafellamp of enorm gedimd spotje zorgt voor een prachtige sfeer.
5. Lichtplan
Een lichtplan is vooral voor ’s avonds bedoeld, daglicht wordt hierin buiten beschouwing gelaten.
Een lichtplan kan het best gemaakt worden met een plattengrond van de ruimte. Ook is het fijn als je weet wat de functie van de ruimte moet zijn. Dus: wordt er aan de eettafel alleen gegeten, of ook gewerkt, gelezen, gespeeld, etc. De indeling van de meubels en de posities van de ramen zijn handig om te weten
Vaak lukt het niet goed om zelf je woning op een duurzame en efficiënte manier te verlichten. Laat het daarom altijd aan professionals over. Hun weten hoe ze je het best kunnen helpen. Jou huis als thuis te laten voelen door goede en sfeervolle verlichting.